Ima ranjenih
19

Nova dimenzija sukoba u Hong Kongu: Demonstranti policiju gađaju lukom i strijelom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Demonstranti u Hong Kongu su u nedjelju gađali lukovima i strijelama policiju pri čemu je jedan policajac ranjen u nogu i bacali su benzinske bombe iz zabarikadiranog univerzitetskog kampusa.

Policija je ispalila plavo obojenu tečnost iz vodenog topa nakon što je nekoliko demonstranata ispaljivalo strijele s krovova na Hong Kong Polytechnic University tokom jednih od najdramatičnijih scena u proteklih pet mjeseci protesta u gradu pod kineskom upravom.

Demonstranti su se skinuli u donje rublje, prije nego što su ih snage sigurnosti počele gađati vodenim topovima, javio je Reuters.

Policija je saopćila da je jednog od njihovih službenika strijela pogodila u nogu. Odveden je u bolnicu na liječenje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon nekoliko mirnih sati dok su demonstranti spavali na travnjacima kampusa i u univerzitetskoj biblioteci, policija je ispalila suzavac nedugo nakon 10 sati ujutro.

Kineski vojnici obučeni u kratke hlače i majice, od kojih su neki nosili crvene plastične kante ili metle, u subotu su u rijetkim javnim nastupima izašli iz svojih kasarni kako bi stanovnicima pomogli da očistite krhotine koje blokiraju ključne ceste.

Kampus je posljednji od pet univerziteta koji ostaje okupiran, a aktivisti ga koriste kao bazu za nastavak blokade centralnog gradskog tunela.

Prisustvo kineskih vojnika Narodne oslobodilačke vojske (PLA) na ulicama, čak i da pomognu u čišćenju, moglo bi ublažiti daljnju kontroverzu oko autonomnog statusa Hong Konga u vrijeme kada mnogi strahuju da Peking pojačava svoj uticaj na grad.