Svijet
0

Nova australska vlada položila zakletvu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlada vođe australske Laburističke stranke Kevina Rudda u ponedjeljak je položila zakletvu nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima prošle sedmice.

Rudd i 29 ministara položilo je zakletvu na ceremoniji u Canberri. Odmah nakon toga Rudd je potpisao dokumente kojima ratificira Protokol iz Kyota o klimatskim promjenama, poništavajući tako politiku ranije vlade.

"Ovo je prvi zvanični akt nove australske vlade", izjavio je on novinarima.

Ruddovo imenovanje okončalo je više od 11 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom njegovog prethodnika Johna Howarda. Pored potpisivanja Protokola iz Kyota, nova vlada se obavezala na povlačenje australskih vojnika iz Iraka.

Rudd, 50-godišnji bivši diplomat, prvi je Australac rođen nakon Drugoga svjetskog rata koji obavlja premijersku dužnost.

Zamjenica premijera Julia Gillard prva je žena koja obavlja tu dužnost, a u novoj vladi tkođer je i bivša rok zvijezda Peter Garrett, koji obavlja dužnost ministra za okoliš.

Ministrica odgovorna za klimatske promjene Penny Wong nije samo prva ministrica koja je lezbijka već je i prva koja je rođena u Aziji. Dopisnik BBC-a iz Sydneya Nick Bryant tvrdi kako je novi pristup okolišu samo jedan od brojnih načina kojima Rudd nagovještava defintivni raskid s prošlošću.

Rudd će prisustvovati UN-ovoj klimatskoj konferenciji na Baliju iduće sedmice a sada je i potpisao dokumente kojima ratificira Protokol iz Kyota, koji će u Australiji zvanično stupiti na snagu za 90 dana.