{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nošenje Olimpijske baklje preraslo u haos

F
8.4.2008. u 12:27
0
0
Nošenje Olimpijske baklje preraslo u haos
0
Nošenje Olimpijske baklje preraslo u haos
Foto: Reuters
Dnevnik The Independent izvještava u utorak o haosu u koji se pretvorilo nošenje olimpijske baklje kroz svjetske gradove.
List piše da se i u Londonu i u Parizu pokazalo kako su na sceni najsnažniji antikineski protesti i demonstracije protiv kršenja ljudskih prava još od masakra na Trgu Tienanmen 1989. godine.

Olimpijska baklja, koja je simbol ponosa kineskih vlasti kao domaćina Olimpijskih igara, pretvorila se, piše u Independentu, u simbol bruke i političke sramote i za Kinu i za vlade zapadnih zemalja.

Isti list piše o tradiciji nošenja olimpijske baklje kroz svjetske gradove koja, tvrdi autor članka u Independentu, počinje od nacista, a ne od drevnih Grka.

Dr. Carl Diem, koji je bio zadužen za organizaciju Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, prodao je svoju ideju Josephu Goebbelsu kada su nacisti došli na vlast o tome kako bi mladi Arijevci trebalo da nose olimpijsku baklju od Hrama boginje Here u Olimpiji do stadiona u Berlinu.

Ova ideja se odmah dopala nacistima, piše list navodeći da se otada ponavlja ritual nošenja olimpijske baklje, mada ne uvijek s istim uspjehom.

Tako se, piše u Independentu, na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. dogodilo da je 19-godišnji atletičar Ronald Clarke opekao ruku prilikom paljenja baklje jer su tehničari pojačali dotok plina strahujući da se plamen neće zapaliti.

Kada su se 44 godina kasnije Igre ponovo održavale u Australiji, Clarkea su uvjerili da ponovno on zapali olimpijski plamen, ali se nesrećni sportist tokom probe opet opekao, piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: