Svijet
0

Norvežani više za nabavku švedskoga nego američkog aviona

FENA
Većina Norvežana je za to da njihova vlada kupi švedske borbene avione Gripen, a ne američke F-35, pokazali su u petak rezultati nedavno provedene ankete.

Mada od anketiranih nije traženo da odgovore zašto favoriziraju jedan model aviona u odnosu na drugi, ishod se smatra znakom da Norvežani više vole jačanje skandinavske odbrambene saradnje, što ujedno znači i slabljenje zavisnosti od odbrambene industrije SAD-a.

Norveška, koja je članica NATO-a, treba do kraja godine odlučiti o kupovini 48 borbenih aviona koji bi zamijenili stare F-16, podsjeća agencija Reuters.

Kupovina vrijedna oko 14 milijardi dolara bit će najveća investicija u oblasti odbrane u historiji ove zemlje s oko 4,8 miliona stanovnika.

Ukupno se 37 posto anketiranih izjasnilo za kupovinu Gripena, čiji je proizvođač SAAB, 18 procenata je prednost dalo američkom avionu, dok ostali nisu imali mišljenja o tome.

Za F-35 izjasnila se većina pristalica opozicijske Konzervativne stranke, dok je većina simpatizera svih ostalih stranaka bila za "švedsku alternativu".

SAAB i švedski političari kažu da će ako se Norveška odluči za kupovinu Gripena, to biti početak nove ere u bliskoj saradnji skandinavskih zemalja u domenu odbrane.

Pojedini norveški mediji su objavili da bi F-35 koštao mnogo više od Gripena, ali su američki zvaničnici odbacili te tvrdnje.

Vladajuća koalicija Norveške, koju predvode laburisti, saopćila je da namjerava kupiti "najbolji avion po najboljoj cijeni".

Socijalisti, jedna od dvije manje stranke u vladi, otvoreno zagovaraju kupovinu švedskog aviona.