|

Norvežani protjerali osobu godine

Norvežani protjerali osobu godine
0
S
Sarajevo-x.com
31.1.2011. u 10:45
37
komentara
0

dijeljenja
Norvežani protjerali osobu godine
Norveške vlasti uhapsile su i deportovale Ruskinju koja je okrunjena titulom "Norvežanka godine", nakon što je napisala knjigu i podijelila svoja iskustva o životu ileglane imigrantkinje.
Odluka o hapšenju i deportaciji izazvala je proteste širom zemlje protiv zakona o azilu, a vladajuća kolacija je uzdrmana, javlja BBC.

Maria Amelie, pravog imena Madina Salamova, osvojila je srca Norvežana knjigom "Ilegalna Norvežanka", u kojoj opisuje svoj bijeg iz ruske republike Sjeverne Osetije i odlazak u ilegalu nakon što je njihov za azilom odbijen.

Amelie je nekako uspijevala izbjegavati norveške imigracione vlasti osam godina, tokom kojih je naučila tečno govoriti norveški jezik, završila fakultet i napisala knjigu.

"Rođena sam na Kavkazu, ali sam polovinu života provela bježeći. Veliki dio života provela sam u Norveškoj, osjećam se kao Norvežanka i prijatelji me tako zovu. Osjećam da pripadam ovdje", rekla je Amelie.

Ona sebe zove imigranticom bez papira, osobom čija je aplikacija odbijena i nema nikakvih dokumenata i građanskih prava.

Njena iskrena knjiga o integraciji u norveško društvo osvojila je srca kritike i publike, a jedan sedmični magazin proglasio je "Norvežankom godine".

Njen je slučaj izazvao proteste širom zemlje. Demonstranti tvrde da bi imigranti bez dokumenata morali imati pravo na rad, plaćanje poreza i pristup norveškom zdravstvenom sistemu, dok se njihov slučaj ne riješi.

U Norvešku je stigla sa 12 godina, nakon što je sa roditeljima pobjegla iz Sjeverne Osetije. Na takav su se potez odlučili jer je propao biznis njenog oca koji je na izborima podržavao partiju koja je izgubila izbore. Njihovi su životu bili ugroženi, ali to nije bilo dovoljno za dobijanje azila. Njeni roditelji se još uvijek kriju.

Ameliein advokat Brynjulf Risnes smatra da norveške vlasti nisu u obzir uzele ljudski faktor.

"Očigledan ljudski faktor u ovom slučaju je činjenica da je u zemlju došla kao dijete, a djeca ne bi trebala odgovarati za postupke svojih roditelja. Drugi faktor je njena integracija u društvo, ali zakon ne želi nagraditi takvu vrstu argumenta", rekao je Risnes za BBC.

Oni koji je podržavaju nadaju se da će moći zatražiti radnu dozvolu iz Rusije i da će se vratiti kao legalni imigrant.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...