Prelazak granice
46

Norvežani objavili detaljniji snimak NATO vježbe: Finski i švedski vojnici ispisali historiju

V. K.
Prelazak finskih i švedskih trupa preko granice (Screenshot: Oružane snage Norveške)
Prelazak finskih i švedskih trupa preko granice (Screenshot: Oružane snage Norveške)
Oružane snage Norveške objavile su detaljniji videosnimak na kojem je između ostalog prikazan historijski trenutak za NATO, ali i sjever Evrope, a u kojem su učestvovali vojnici Švedske i Finske.

Naime, u zajedničkoj vojnoj vježbi pod pokroviteljstvom NATO-a koja se održava na sjeveru Evrope, finski i švedski vojnici su prvi put kao članovi alijanse zajedno prešli granicu prema Norveškoj.

"Historija je ispisana tokom vježbe 'Nordijski odgovor 24'. Švedske i finske trupe su prvi put zajedno prešle finsko-norvešku granicu kao NATO članice. Historijski trenutak pokazuje snagu i zajedništvo kao i to kako Finska i Švedska mogu dovući pojačanja preko granice. Zajedno smo jači", poručili su iz Oružanih snaga Norveške.

Ministri odbrane triju zemalja u subotu su posmatrali vojnu vježbu na sjeveru Evrope te su istaknuli važnost obuke i sa stanovišta logistike.

"S ovakvim vježbaa garantujemo sposobnost NATO-a da premjesti trupe na pravo mjesto, u pravo vrijeme i u odgovarajućoj brzini. To je naravo veoma važno za zemlje na prvoj liniji kao što je Finska", rekao je ministar odbrane Finske Antti Hakkanen.