Svijet
0

Norveško protivljenje članstvu u EU još snažno

FENA
Norveško protivljenje članstvu u Evropskoj uniji je još snažno, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni danas.

Dok se 54,1 posto ispitanih protivi ulasku Norveške u EU, 33,3 posto je za članstvo u uniji dvadesetsedmorice, pokazala je anketa koju je proveo Institut za ispitivanje javnog mišljenja "Sentio".

Od 1000 učesnika ankete, obavljene u januaru, 12,6 posto je neodlučno, pišu listovi koji su naručili ovo ispitivanje - "Nationen", "Klasekampen" i "Dagen". U anketi provedenoj u decembru prošle godine, 53,4 posto ispitanih je bilo protiv ulaska u EU, a 34,6 posto za pristupanje EU.

Sentio, koji od 2000. godine prati stav Norvežana o članstvu u EU, saopćio je da je jaz između pristalica i protivnika ulasku zemlje u EU nije bio ovako veliki u proteklih sedam godina.

"Prvi put je razlika veća od 20 posto", izjavio je Heming Olause, iz pokreta "Ne Evropskoj uniji".

Prema riječima anketara, protivnici članstva u EU su u većini u svim starosnim grupama, kao i među ženama i muškarcima, ali je protivljenje najveće među mlađima od 30 godina. Norveška je na referendumima 1972. i 1994. godine glasala protiv ulaska u EU, podsjetila je DPA.