Svijet
0

Norveški milijarder u zatvoru zbog korupcije

FENA
Norveški biznismen Kjell Inge Roekke počeo je dan ranije služiti kaznu od 30 dana zatvora koja mu je izrečena zbog korupcije, izjavio je u petak njegov lični glasnogovornik Rolf Noreng. Kaznu je dobio zbog mita od 100.000 kruna švedskom inspektoru za pomorske poslove.

Roekke, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, osuđen je na četiri mjeseca zatvora, od toga je jedan mjesec strogog zatvora, jer je 2001. godine isplatio sumu od 100.000 kruna jednom inspektoru za švedske pomorske poslove kako bi dobio dozvolu klase VIII (za brod duži od 15 metara), a da ne polaže ispit.

Milijarder se u četvrtak pojavio u zatvoru u Hofu, 70 kilometara zapadno od Osla, objavili su norveški mediji i jedini je u ćeliji predviđenoj za dvije osobe.

"Predloženo mu je da dođe dan ranije na odsluženje kazne i on je pristao", izjavio je Noreng za internetske novine e24.no.

U zatvoru će zatvorenik broj 4-15-1 moći da bira između različitih aktivnosti, od spajanja drvenih paleta do čišćenja, za sedmičnu plaću od 260 kruna (32,7 eura), precizirao je tabloid Verdens Gang (VG).

Milijarder ima nekoliko kompanija koje zapošljavaju više desetaka ljudi.

Njegov način života, privatni avioni, ogromna imanja i jahte, donio mu je kritike u zemlji koja brine za jednakost i umjerenost.