|

Norveški mediji: Masovni ubica Anders Breivik tvrdi da se pokajao, traži pomoć da se oporavi

Norveški mediji: Masovni ubica Anders Breivik tvrdi da se pokajao, traži pomoć da se oporavi
79
S
SRNA
16.2.2018. u 09:25
86
komentara
79

dijeljenja
Norveški mediji: Masovni ubica Anders Breivik tvrdi da se pokajao, traži pomoć da se oporavi Foto: EPA-EFE
Norvežanin Anders Bering Breivik, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistava 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja, tvrdi da je spreman da odbaci svoja militantna uvjerenja i nacionalističku ideologiju, piše list "Verdes gang".
Breivik je u pismu upravi zatvora "Skien" rekao da žali zbog terorističkih napada koje je počinio 22. jula 2011. godine i zatražio da mu se pomogne da ostavi svoj kriminalni život iza sebe, piše list.

Osuđeni masovni ubica navodi u pismu koje je poslao prošlog proljeća da je dostigao četvrtu fazu procesa deradikalizacije, koji je sam razvio, i da je "nadmašio Nelsona Mendelu", prenio je "Sputnjik".

On je rekao da je spreman da odbaci "fašističku, nacionalsocijalističku i etnonacionalističku" ideologiju i pokret. Nije postavio nikakve uslove, piše list.

Pismo je poslato u vrijeme kada je Brejvik izgubio sudski spor u kojem je tvrdio da mu norveška država krši ljudska prava.

Psihijatar Hening Veroj iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže da ne vjeruje u autentičnost Brejvikovih navoda.

"Nema razloga da vjerujemo da se pokajao. Očigledno je da Brejvik pokušava da manipuliše, što je nešto što teroristi rade da bi bilo po njihovom. Njemu je teško u zatvoru i radije bi da izađe", rekao je Veroj "Verdens gangu".

On je dodao da Breivik "vara" da bi bio u mogućnosti da "ponovi ista djela zbog kojih je osuđen".

Breivik služi kaznu od 21 godine zatvora, koja je maksimalna u Norveškoj. Njegov boravak iza rešetaka može biti produžen na neograničen period ukoliko vlasti zaključe da je to opravdano.

On je do sada boravio u odjeljenju sa maksimalnim obezbjeđenjem i nije imao kontakt sa ostalim zatvorenicima.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...