Reakcije
0

Norveška negira svoju ulogu u "otmici" Skahove djece

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Norveška je u četvrtak negirala da je odigrala ulogu u "otmici" djece bivšeg marokanskog atletičarskog šampiona Khalida Skaha koji prijeti da će tužiti norvešku vladu pred međunarodnim pravosuđem.

Na pres-konferenciji u srijedu, Khalid Skah, olimpijski šampion na 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, optužio je norveškog ambasadora u Rabatu da je prošli mjesec "oteo" njegovo dvoje mlađe djece pomažući njegovoj bivšoj norveškoj partnerki da ih izvede iz Maroka.

Afera je izazvala napetost između Maroka i Norveške - 24. jula norveški ambadsador je pozvan u marokansko ministarstvo vanjskih poslova, a Rabat je osudio "nelegalni odlazak s teritorija" uz pomoć "mreža mafijaškog tipa".

  • Ne mislimo da smo učinili bilo šta što bi moglo da bude kažnjivo, izjavio je AFP-u Bjoern Jahnsen, glasnogovornik norveškog ministarstva vanjskih poslova.

Norveška je pružila utočište Selmi, rođenoj 1993. godine i Tariku, rođenom 1996. godine, koji imaju dvojno, marokansko-norveško državljanstvo, ali tvrdi da im je dozvolila da odu na njihov zahtjev i na zahtjev njihove majke, tri dana kasnije.

  • Oni su došli u našu ambasadu jer su se plašili za svoj život. Imamo razloga da im vjerujemo i ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere je odlučio da će biti prihvaćeni u ambasadorovoj rezidenciji, kazao je Jahnsen.

  • Poslije nekoliko dana, djeca i njihova majka su zatražili da otputuju, a mi im nismo postavljali pitanja o tome šta namjeravaju da čine, dodao je on.

Norveška tvrdi da ih je zatim izgubila iz vida.

Prema verziji njihovog oca, Tarik i Selma su živjeli u Rabatu od 2006. godine, kada je njihova norveška majka Anne Cecilie Hobscot, danas razvedena od Skaha, napustila Maroko 2007. godine i otišla da živi ui Norveškoj.

U srijedu je bivši olimpijski šampion zaprijetio da će "pokrenuti tužbu protiv norveške vlade pred međunarodnim pravosuđem".