Potopili ga
66

Norveška mornarica izgubila ratni brod vrijedan stotine miliona dolara

Klix.ba
Pomorska greška dovela je do potapanja ratnog broda vrijednog više miliona dolara. Brod koji je pod komandom NATO-a, sudario se sa malteškim tankerom za naftu, a posada u pokušaju da ga spasi, doprinijela je potapanju.

Fregata, jedna od pet u mornarici ove skandinavske zemlje, kretala se unutar fjordova u zapadnoj Norveškoj u okviru navigacijske obuke prije sudara s tankerom koji je plovio iz naftnog terminala. Vojna posada je odvezla brod ka podvodnim stijenama kako bi spriječila potonuće, ali pokušaj je završio katastrofalno jer su zakačili kablove od struje.

Brod se prevrnuo i ono što je ostalo iznad vode su vrh, antena i radar. Vodeći lokalni mediji nagađaju kako brod koji je dizaniran za rat nije uspio izbjeći tanker od 150.000 tona. U ovom incidentu povrijeđeno je osam od 137 ljudi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Glasnogovornik Torill Herland je kazao za CNN da je slučaj preuzela policija.

"Ratni brodovi, posebno površina namijenjena za borbu, generalno su dizajnirani da izdrže određeni stepen oštećenja u borbi. Ali, čak i dobro zaštićeni brodovi, u slučaju da pretrpe određenu štetu, posebno u susjednim odjeljcima i ispod vodene linije, potonu jer pumpe ne mogu "osvojiti" poplavu, a posada se ne može nositi s tim", rekao je Alex Pape, urednik godišnjeg izdanja "Jane's Fighting Ships".

Na ratnom brodu je nastala velika rupa kroz koju je voda brzo ušla. Sada će se procijeniti isplati li se uopće popravljati brod jer bi to moglo koštati stotine miliona dolara, koliko bi koštao i sasvim novi brod. Pape ističe kako je ovo veliki finansijski udar na norvešku mornaricu.

Ranije su se događali slični incidenti u drugim državama i tada je upozoreno da konstrukcija ovih ratnih brodova mora biti jača, ali nije mnogo urađeno na tom planu.

Tanker koji je prevozio 100 miliona litara nafte nije ozbiljno oštećen.