Nemaju ograničenja
111

Norveška kaže da će F-16 avioni koje donira Ukrajini omogućiti napad u dubinu Rusije

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je da će avion F-16 koji će njegova nacija dostaviti Ukrajini pomoći ukrajinskim oružanim snagama u udarima dublje na rusku teritoriju.

Norveški ministar vanjskih poslova vjeruje da bi Ukrajina trebala povećati svoju sposobnost udara na područja koja su izvan ruskih granica.

"Ovo je jedan od razloga zašto nam je drago da učestvujemo u programu lovaca F-16, gdje ćemo pored Danca i Holanđana prebaciti norveške F-16, modernizovane i u dobrom stanju", rekao je on.

Barth Eide nije isključio mogućnost pružanja dodatnih sposobnosti ukrajinskim snagama da pokrenu dublje udare. Također je siguran da će prisustvo F-16 na bojnom polju dati značajan doprinos sposobnostima Ukrajine.

Prema izvorima medija, Norveška planira isporučiti Ukrajini 22 aviona F-16 kao dio borbene koalicije, od kojih je 12 već u ispravnom stanju.

Norveška je još u ljeto 2023. godine potvrdila da se pridružila koaliciji F-16, ali nije javno navela broj borbenih aviona koje će isporučiti Ukrajini. Prema tadašnjim izvještajima norveških medija, plan je bio da se pošalje oko pet do deset aviona. Norveška je početkom januara 2024. poslala nekoliko borbenih aviona F-16 u Dansku kako bi obučili ukrajinske pilote i pomoćno osoblje.