{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Normalizacija odnosa s Rusijom kad ruski vojnici odu iz Gruzije

F
20.8.2008. u 10:22
0
0
Normalizacija odnosa s Rusijom kad ruski vojnici odu iz Gruzije
0
Normalizacija odnosa s Rusijom kad ruski vojnici odu iz Gruzije
Foto: AFP
Na jučerašnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO saveza zaključeno je da NATO neće imati regularne kontakte s ruskom vladom sve dok se ruske jedinice ne povuku iz Gruzije.
"Budućnost naših odnosa ovisit će o konkretnim akcijama ruske vlade i o tome hoće li se Rusija držati riječi koje dao predsjednik Medvjedjev, vezano uz mirovni plan. U ovom trenutku Rusija ne ispunjava ono što je obećala u mirovnom planu kojem je posredovala Evropska unija", izjavio je glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Odluku o tome da NATO ne može nastaviti normalne odnose s Rusijom prije nego ruski vojnici odu iz Gruzije saopćio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, koji je naglasio da su se ministri vanjskih poslova složili da se uspostavi NATO-vo Povjerenstvo za Gruziju radi produbljivanja odnosa s tom zemljom, te da se pojačaju aktivnosti takvog povjerenstva za Ukrajinu. Takva povjerenstva idu u prilog tvrdnjama da će NATO savez požuriti s primanjem novih članova u svoje redove, javio je Glas Amerike.

"Želim naglasiti da NATO ima politiku otvorenih vrata za sve evropske demokratije koje ispunjavaju uvjete za članstvo. Ne radi se o tome da se zemlje prisiljavaju ući u jedan ili drugi savez, nego je riječ o izboru kojeg slobodni narodi zaslužuju. Prema deklaraciji iz Bukurešta Gruzija i Ukrajina izražavaju želju da imaju transatlantsku budućnost i one će postati članice NATO saveza", izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je pozdravila usvajanje zajedničkog saopćenja na jučerašnjem sastanku te je rekla da neće biti podjela unutar Evrope.

"Ovaj dokument vrlo jasno daje do znanja da NATO savez, koji je nakon okončanja hladnog rata i kolapsa Sovjetskog saveza, postigao da je Evropa ujedinjena i slobodna, neće dopustiti stvaranje nove crte u Evropi, crte između onih koji su dovoljno sretni da su ušli unutar transatlantskih struktura i onih koji još uvijek žele to učiniti."

Na upit jedne novinarke iz Gruzije znaju li ministri iz NATO saveza koliko je loša situacija u Gruziji, odgovorio je šef francuske diplomacije Bernard Kouschner: "Da Evropska unija nije reagirala, Tbilisi bi bio u ruskim rukama. Mi smo ih zaustavili i ja znam da to nije dovoljno.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: