Evropa
0

Normalizacija aviosaobraćaja uprkos erupciji vulkana

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi letovi sa sjevera Evrope uspostavljeni su nakon petodnevne pauze uzrokovane pepelom islandskog vulkana.

Tri aviona poletjela su kasno u ponedjeljak sa amasterdamskog aerodroma Schiphol i to prema New Yorku, Šangaju i Dubaiju, javlja BBC.

Vjeruje se da bi u toku utorka ponovo mogli biti uspostavljeni i mnogi drugi letovi, iako je britanski Nats, organizacija koja se bavi kontrolom zračnog saobraćaja, objavio kako se situacija u nekim regionima pogoršava. Najnesigurniji je sjever Irske.

Britanski avioprevoznik British Airways, nakon ovih izvještaja, ponovo razmatra prethodni plan da uspostavi letove iz Londona već popodne.

Ministri Evropske unije predložili su stvaranje mape prema kojoj će se odrediti zone u kojima se ne preporučuje letenje, ono sa ograničenim uslugama zračnog prevoza i zone otvorenog neba.

Švicarski i zračni prostor na sjeveru Italije bit će otvoreni u utorak, dok je Francuska otvorila neke zračne koridore prema Parizu. Holandski ministar transporta izjavio je da i njegova zemlja radi na uspostavljanju letova, ali je upozorio da bi u slučaju pogoršanja situacije moglo doći do novih obustava.

Nebo iznad Njemačke, uz određene izuzetke, trebalo bi biti zatvoreno do podneva.

Prethodno je Međunarodna organizacija zračnog saobraćaja poručila kako je haos nastao u ovoj vrsti transporta sramota Evrope.