Noriega se danas vraća u zatvor u Panamu

S
SRNA
11.12.2011. u 08:54
0
0
Noriega se danas vraća u zatvor u Panamu
0
Noriega se danas vraća u zatvor u Panamu Manuel Noriega
Nekadašnji panamski vojni diktator Manuel Noriega vraća se danas iz francuskog zatvora u svoju domovinu, gdje će služiti kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistava svojih protivnika u vrijeme dok je vladao Panamom.
Norijega (77) je svrgnut je sa vlasti u Panami invazijom SAD 1989. godine. On je posljednje dvije decenije proveo iza rešetaka, prvo na Floridi, a potom u Francuskoj, nakon što je osuđen zbog trgovine drogom i pranja novca u vrijeme kada je bio na vlasti.

Zajedno sa Noriegom, na komercijalnom letu iz Pariza prema Panami biće panamski državni tužilac i jedan ljekar.

Očekuje se da Noriegin povratak neće imati veći politički uticaj na zemlju koja je ostvarila značajan ekonomski napredak u posljednjih nekoliko godina.

Noriega nije bio omiljen ni dok je vladao Panamom od 1983. do 1989. godine, a njegove malobrojne preostale pristalice danas se ne ističu u javnom životu, dok opozicija smatra da on pripada dalekoj, mračnoj prošlosti.

Noriega je osuđen u odsustvu za 11 ubistava, uključujući pogubljenje ljekara Huga Spadafore 1985. godine, koji je zaprijetio da će obznaniti Noriegine veze sa drogom, i egzekuciju devet oficira 1989. godine, nakon što su pokušali da izvrše vojni udar.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: