{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norčev časnik za obuku tvrdi da su vojnici učili o ženevskim konvencijama

F
FENA
15.11.2007. u 12:01
0
0
Norčev časnik za obuku tvrdi da su vojnici učili o ženevskim konvencijama
0
Norčev časnik za obuku tvrdi da su vojnici učili o ženevskim konvencijama
Stevo Pražić, bivši časnik za obuku u 9. gardijskoj brigadi kojom je zapovijedao Mirko Norac, izjavio je na suđenju za ratne zločine na području Medačkog džepa da su hrvatski vojnici na obuci bili upoznati sa ženevskim konvencijama i postupanju sa zarobljenicima.
Nastava je bila svakodnevna, obavljali smo je terenski i teoretski, kazao je Pražić, dodajući da je osobno s vojnicima razrađivao sve moguće situacije koje se u ratu mogu pojaviti.

Svjedok, koji je oslobodilačku akciju u Medačkom džepu ocijenio nužnom kako bi se Gospić i okolica rasteretili svakodnevnih granatiranja, na bojišnici je vidio tek nekoliko mrtvih neprijateljskih vojnika.

Nije čuo nikakve detonacije koje bi upućivale na uništavanje imovine, a kuće su, kako je rekao, bile uništene jer se na tom području neprestano ratovalo od 1991. godine.

Pražić je rekao da je zapovijed za akciju izdao Rahim Ademi, kao zapovjednik zbornog područja Gospić. Od njega je zapovijed primio i zapovjednik 9. gardijske Mirko Norac koji je bio na izdvojenom zapovjednom mjestu u Bilaju.

Svjedok tvrdi da nikada nije čuo za osnivanje posebnog sektora 1. pod Norčevim zapovjedništvom te da ne zna da je Norac imao ikakvih ovlasti nad specijalnom policijom.

Tu je svjedokovu tvrdnju opovrgnuo optuženi Ademi ustvrdivši da je Pražić sam sudjelovao u pisanju zapovjedi o formiranju sektora 1.

Pražić, koji je u HV prešao kao poručnik bivše JNA iz gospićke vojarne, kazao je da nikada nije postojao nikakav antagonizam između novih časnika i tzv. prebjega, kao što su ranije ustvrdili neki svjedoci.

Suđenje dvojici generala Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavlja se u ponedjeljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: