Svijet
70

Nogometaš Adam Johnson osuđen na šest godina zatvora zbog seksa sa maloljetnicom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Adam Jonhson, bivši 28-godišnji nogometaš Sunderlanda i engleske reprezentacije, osuđen je na šest godina zatvora zbog seksa sa maloljetnicom.

Sudija Jonathan Rose je u presudi naglasio kako je Johnson napravio najteži mogući prekršaj kada je u pitanju njegov slučaj.

Johnson je maloljetnicu, tada 15-godišnjakinju, nagovorio na seks u januaru 2015. godine tako što joj je kupovao poklone. Poslao joj je više od 800 poruka tokom tri mjeseca i vrlo dobro je znao koliko je godina imala, iako je on to stalno negirao.

Prema zakonima u Velikoj Britaniji, da bi osoba legalno mogla stupiti u seksualne odnose mora imati navršenih 16 godina.

Maksimalna kazna koju je mogao dobiti zbog seksa sa maloljetnicom i navođenjem na seks je deset godina. Johnson će morati platiti i 50.000 funti sudskih troškova.

Johnson je nogometnu karijeru počeo u Middlesbroughu, nakon čega je prešao u Manchester City, a nakon toga u Sunderland 2012. godine za 10 miliona eura. Od 2010. do 2012. godine je na 12 utakmica u dresu Engleske postigao dva gola.