Žive u ilegali da bi bili s porodicom
0

Noćne more bračnih parova iz Izraela i Zapadne obale

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kad se Sana iz Hebrona na Zapadnoj obali prije 13 godina udala za svog supruga Mohammeda, rođenog u Jerusalemu, nikad nije ni pomislila da će njihov brak jednog dana prouzrokovati strah i primorati ih na skrivanje.

Isprva njihove različite potvrde o prebivalištu, njena za Zapadnu obalu, a njegova za Jerusalem, nisu predstavljali veliki problem. Ona je mogla sa svojim suprugom živjeti u arapskom istočnom Jerusalemu na osnovu privremene dozvole, a odlazak iz grada do Zapadne obale i obrnuto bio je prilično lak.

Ipak, od 2000. godine naovamo stvari su postajale sve gore. Bez mogućnosti da dobije dozvolu boravka u Izraelu, Mohamed bi odlaskom rizikovao da izgubi pravo povratka u rodni grad.

Istovremeno, bez dozvole izraelskih vlasti Palestinka Sana ne može živjeti u Jerusalemu sa svojim suprugom i djecom.

Nakon gradnje zida kojim je odsječen većinom arapski istočni Jerusalem od ostatka teritorija, ulazak u sveti grad bez posebne dozvole nikad nije bio teži. Sanina dozvola istekla je 2005. godine, nakon čega je dobila odbijenicu da je obnovi.

"Od tada ilegalno živim u Jerusalemu sa svojim mužem i djecom", objasnila je 31-godišnjakinja novinaru AFP-a. "Nakratko sam napustila Jerusalem, ali sam se onda ponovo uvukla i počela skrivajući se živjeti sa porodicom, koja ima dozvolu boravka."

Njen život od tada je postao noćna mora. Čak i šetnja po sigurnom susjedstvu mogla bi je dovesti u nevolje ako bi se susrela sa policajcem i tada bi bila deportovana u Hebron i odvojena od svoje porodice.

"Rijetko izlazim iz kuće", priznaje. "Izađem samo kad idem doktoru i kada se moram vidjeti sa učiteljima svoje djece. Prestravljena sam kad se nađem u blizini policije ili vojske."

I iz arapsko-izraelske grupe Adalah, koja se bori za ljudska prava, ističu da je situacija u kakvoj se nalaze Sana i drugi dramatično pogoršana od 2003. godine zbog zakona koji sprečava izraelske građane da žive u porodici i da se vjenčavaju sa Palestincima s okupiranih teritorija, ali i sa onima iz Irana, Iraka, Sirije i Libana.

Iz Adalaha su ulagali peticiju sudu, ali godinama nisu dobili nikakav odgovor.

U izvještaju iz 2006. izraelska grupa za ljudska prava B'Tselem otkrila je da je ta država odbila 120.000 zahtjeva za spajanjem porodica. Optužili su Izrael da koristi politiku kako bi spriječio dalji ulazak arapske populacije u Izrael i kako bi osigurao da država zadrži jevrejski imidž.

Sani i ljudima u sličnoj situaciji nije nimalo lako. Nedavno joj se majka razboljela, a ona nije smjela otići da je posjeti dok je bila živa.

"Nisam otišla u Hebron jer sam se bojala da se neću moći vratiti svojoj djeci. Otišla sam tek kad je umrla", s tugom se prisjeća Sana. "Braća su mi se oženila, a ja im nisam mogla otići na vjenčanja. Prije mjesec mi je otac bio u bolnici, a ja opet nisam smjela da ga posjetim. Umro je prije sedmicu. Bila sam uništena."

Tridesettrogodišnjoj Hudi Sanin način života dobro je poznat. Ona se udala u Jerusalemu prije 16 godina, a danas kad joj je suprug u zatvoru zbog optužbi da je imao veze sa političkom grupom Fatah, Hudi je izdat dokument kojim joj je naređeno da napusti Jerusalem. Od tada živi u ilegali i samo rijetko odlazi u posjetu rodbini.

"Posjećujem ih samo u slučajevima teške bolesti ili smrti jer znam s čim se mogu susresti na putu. To je tragično, moja porodica živi u Betlehemu, samo 20 minuta vožnje automobilom, a ja ih ne mogu vidjeti", kaže Huda. "Mi živimo u izolaciji. Ne posjećuju nas ni moja braća i sestre."