|

Nobelovka Svetlana Aleksijevič: Lideri poput Putina na vlast dolaze sijanjem straha

Nobelovka Svetlana Aleksijevič: Lideri poput Putina na vlast dolaze sijanjem straha
63
A
Anadolija
6.12.2015. u 18:00
28
komentara
63

dijeljenja
Nobelovka Svetlana Aleksijevič: Lideri poput Putina na vlast dolaze sijanjem straha Foto: EPA
Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič tvrdi da su ljudi na prostorima bivšeg Sovjetskog saveza nakon 25 godina slobode pod novim pritiscima odustali od stečene slobode i ponovo pristali na "ropstvo".
Bjeloruska književnica Aleksijevič je 10. oktobra proglašena dobitnicom Nobelove nagrade, a upravo je stigla u švedski Stockholm kako bi preuzela  prestižnu priznanje. Nakon posjete Nobelovom muzeju je u kratkoj izjavi za novinare oštro kritikovala aktuelnu rusku vlast za krizu u regiji.

"Jasno je da su stanovnici Sovjetskog saveza 70 godina živjeli u robovlasništvu pod režimom i pritiscima, a u proteklih 25 godina su dobili slobodu. Tim ljudima je sada u mozak usijan strah i oni su odustali od slobode i ponovo pristaju na ropstvo. To je osnovni razlog zbog kojeg autoritarni lideri koji ne prežu od nasilja, poput Vladimira Putina dolaze na vlast“, kazala je Aleksijevč.

Ističući da nije optimistična kada je u pitanju budućnost Rusije, Aleksijevič je kazala da najveću prijetnju predstavlja ruski nacionalizam koji se skrio iza oružja.

Aleksijevič je ruski intervenciju u Ukrajini nazvala "okupacijom", a Putina usporedila sa sovjetskim liderom Staljinom.

Aleksijevič (67) je 14. po redu žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost. Svojim je pisanjem pokrila neke od najvažnijih događaja u Bjelorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat i sam raspad SSSR-a. Dvije njezine najpoznatije knjige su "Černobiljska molitva" koja donosi iskaze svjedoka te "Rabljeno doba - kraj crvenog čovjeka”, u kojoj piše o postsovjetskoj tranzicijskoj stvarnosti, prijelazu iz jednog društvenog sistema u drugi.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...