Svijet
0

Nobelovka Shirin Ebadi kritizira svoju vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi kritizirala je u ponedjeljak stav svoje vlade prema nuklearnom pitanju i preporučila da se poštuju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se izbjegao rizik od rata protiv Irana.

"Vjerujemo da je korištenje nuklearne energije pravo svakog naroda, ali imamo i druga prava, kao što su sigurnost, mir i blagostanje", kazala je Ebadi na konferenciji za štampu.

"Ne bi trebalo da tako snažno insistiramo na jednom pravu uz rizik da ostala prava izgubimo jednim udarcem", kazala je advokatica koja je Nobelovu nagradu za mir dobila 2003. godine.

Nijedna iranska ličnost nije se do sada usudila da uputi tako određen apel vlastima da poštuju zahtjeve Vijeća sigurnosti koji traže da Iran obustavi obogaćivanje urana.

Centar za zaštitu ljudskih prava kojim predsjedava Shirin Ebadi pozvao je vladu da poštuje zahtjeve UN-a i založio se za to da iranski građani osnuju nacionalno vijeće za mir.

Ona je stanovnicima preporučila da formiraju pokret u vidu "nacionalnog vijeća za mir koji bio davao mišljenje šta treba da se radi u tako osjetljivoj situaciji".

To vijeće "bi moglo da osudi prijetnje stranih snaga i pozove Islamsku Republiku da razmotri rezolucije Vijeća sigurnosti i poštuje međunarodne sporazume kako bi otklonilo prijetnju miru", kazal je Shirin Ebadi.