Svijet
41

Nobelovka Malala rođendan provela u najvećem izbjegličkom kampu

Klix.ba
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai provela je svoj 19. rođendan u posjeti najvećem izbjegličkom kampu na svijetu, u Keniji, gdje je izrazila zabrinutost povodom najava da bi ovaj kamp uskoro mogao biti zatvoren.

Vlada Kenije je u maju najavila kako planira zatvoriti kamp na istoku ove zemlje u blizini somalske granice do kraja godine, navodeći sigurnosnu situaciju kao razlog.

Malala je kazala kako bi vraćanje više od 300.000 izbjeglica nazad u Somaliju dovelo do gubitka cijele jedne generacije i kako bi ovi ljudi, ako žele, samo trebali odlučiti o povratku, a ne biti primorani na to.

"Želim se pobrinuti za ove izbjeglice, prije svega djevojčice, i osigurati da njihova generacija preživi. Postoje alternativne institucije koje bi im pomogle da nastave obrazovanje. U Somaliji postoje dvije ili tri škole, a ovim djevojčicama će školovanje biti uskraćeno ukoliko se tamo vrate", rekla je Malala u razgovoru za The Associated Press.

Somalija je još uvijek pod vlašću ekstremnog nasilja.

Malala je pozvala kenijskog predsjednika Uhuru Kenyattu da odgodi zatvaranje kampa te uzme u obzir da djevojčice koje žive u ovom kampu zaslužuju školovanje.

Kamp Dadaab postoji već 25 godina i za većinu smještenih Somalaca je jedini dom koji poznaju.

Malala svake godine na svoj rođendan obilazi izbjegličke kampove, podiže svijest o problemima s kojim se susreću, a njena misija je posebno bazirana na pružanju potpore edukaciji djevojčica izbjeglih iz svojih domova i zemalja.