Etničko čišćenje
0

Nobelovka i čelnica Mijanmara Suu Kyi pozvala Rohinje da se ne sukobljavaju

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi pozvala je danas građane da se "ne sukobljavaju" tokom posjete regiji Rakhine gdje vladine snage i vojska vrše etničko čišćenje nad manjinskmi narodom Rohinja, javlja Reuters.

Fotograf ove agencije je vidio hiljade očajnih Rohinja koji se pokušavaju probiti kroz močvarni teren i rijeku Naf kako bi se domogli Bangladeša. Neki od njih su u malim čamcima, dok većina pješači noseći djecu u rukama.

Budistička vlast je u augustu, pod plaštom borbe protiv ekstremista započela etničko čišćenje i protjerivanje muslimanske manjine.

Samo u srijedu je više od 4.000 osoba prešlo granicu, rekao je Mohammed Iqbal, zvaničnik policije u Bangladešu reporteru Reutersa, a od augusta je protjerano više od 600.000 Rohinja.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir je na meti kritika zbog događaja u njenoj zemlji. Tokom posjete kako prenosi agencija pozivajući se na svjedoke, ona je rekla ljudima da "trebaju živjeti u miru, da će ih vlada zaštiti i da se ne sukobljavaju između sebe".

Ranije je portparol vlade Zaw Htay izjavio za dpa da će čelnica Mijanmar