|

FOTO
/
Nobelovci večerali fazane i pili skupocjeni šampanjac

Nobelovci večerali fazane i pili skupocjeni šampanjac
36
S
SRNA
11.12.2012. u 15:25
28
komentara
36

dijeljenja
Nobelovci večerali fazane i pili skupocjeni šampanjac Foto: AFP
Štednja nije poznat pojam za "nobelovce" - u glavnom gradu Švedske održana je tradicionalna večera povodom dodjele Nobelove nagrade, a uz vrhunski šampanjac Joseph Perrier Cuvée zvanice su jele fazane sa gljivama lisičarkama.
Podijeljeno je više od sedam hiljada porculanskih tanjura, 10.000 komada srebrnog pribora za jelo, te 5.400 čaša, navodi Reuters.

Na svečanosti su se, osim nobelovaca, okupile sve poznate ličnosti iz Švedske.

Riječ "štednja", koja se posljednjih mjeseci sve češće čuje u govorima državnika koji su juče uživali u raskošnoj večeri, nije bila prisutna ni u kom obliku.

Globalnu ekonomsku krizu, na koju svi upozoravaju, pozivajući građane da "stegnu kaiševe", svi u Štokholmu su - zaboravili.

Foto: AFP Foto: AFP

Više od 1.200 zvanica - dame u raskošnim i skupocjenim haljinama, gospoda u odijelima, bijelim košuljama i kravatama spustili su se u veliku dvoranu, u kojoj je održan jedan od najprestižnijih događaja godine.

U isto vrijeme svaki osmi čovjek na svijetu svake večeri zaspi gladan.

Gladuje 870 miliona ljudi. U jeku globalne krize hrana je sve skuplja, a životni uslovi sve teži.

Prema procjenama, 100 miliona ljudi nema krov nad glavom. Mnogi su bez topline doma ostali upravo u jeku svjetske ekonomske krize - izgubili su posao, banke su im zbog neplaćenih rata kredita oduzele domove, a oni su jednostavno završili na ulici.

"Siromaštvo je lako uočiti, ali teško ga je pobijediti. Onima koji pate od gladi, siromaštva i poniženja treba više od toplih riječi podrške i saosjećanja. Njima treba konkretna pomoć i podrška", poruka je koju je uputio generalni sekretar UN Ban Ki-moon, ali je u Štokholmu izgleda nisu čuli.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...