Svečanost u Oslu
19

Nobelovci upozoravaju: Uništenje čovječanstva ovisi o jednom potezu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnici Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) upozorili su na večerašnjoj svečanoj dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu da su nuklearne bombe "pištolj luđaka konstantno uperenog u naš hram".

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.

Beatrice Fihn, izvršna direktorica ICAN-a, je u svom večerašnjem govoru upozorila da je totalno uništenje čovječanstva u rukama onih koji posjeduju nuklearno oružje.

"Pitanje je da li će doći kraj nuklearnom oružju, ili će nama doći kraj" zapitala se Fihn, govoreći o uzajamnim prijetnjama predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa i Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Navela je da je jedini racionalni potez da prestanemo da živimo pod uslovima u kojima naše zajedničko uništenje ovisi o jednom impulsivnom potezu.

"Trenutak panike ili nebriga, pogrešnog tumačenja ili uzdignutog ega mogao bi lako dovesti do uništavanja čitavih gradova", upozorila je Fihn.

Fihn je opisala nuklearno oružje kao "pištolj ludaka trajno uperenog u naš hram".