Svijet
0

Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nobelova nagrada za mir mogla bi ove godine biti dodijeljena jednom kineskom disidentu kako bi podsjetila Kinu na njene obaveze u domenu ljudskih prava, poslije uspjeha Olimpijskih igara, ocijenili su u srijedu norveški stručnjaci, dvije sedmice prije zvaničnog proglašenja.

"Nagrada će ove godine pripasti jednom kineskom disidentu", ocijenio je Stein Toennesson, direktor Istraživačkog instituta za mir u Oslu (PRIO), koji navodi da je favorit Hu Jia, "možda zajedno sa suprugom".

Budući da je među onima koji su najviše kritizirali komunistički režim, Hu Jia je u aprilu osuđen na tri i po godine zatvora za pokušaj subverzije državne vlasti.

Ove godine je za nagradu za mir, koju Nobelov komitet dodjeljuje 10. oktobra, konkuriralo 197 osoba i organizacija, čiji identitet je dobro čuvana tajna.

"Poslije uspjeha Olimpijskih igara ovog ljeta, Narodna Republika Kina bi trebalo da bude dovoljno zrela da prihvati takvu nagradu, a da se ne naroguši", izjavio je Toennesson stranim novinarima u Oslu.

Prema kineskim i stranim braniteljima ljudskih prava, Olimpijske igre, shvaćene kao obećanje poboljšanja stanja ljudskih prava, nisu donijele željenu promjenu.

"Za vrijeme igara moglo se prisustvovati mnogim represijama i nezrelom načinu korištenja ljudskih prava i demokratije cenzurom novinara", kazala je Janne Haaland Matlary, profesorica međunarodne politike na univerzitetu u Oslu.