Svijet
0

Nobelova nagrada za mir dodijeljena Al Goru i GIEC-u

FENA
Nobelova nagrada za mir zvanično je dodijeljena Amerikancu Al Goru i Međuvladinoj grupi stručnjaka za klimatske promjene (GIEC) za njihov doprinos u akcijama protiv klimatskog zagrijavanja, objavljeno je tokom ceremonije u vijećnici grada Osla.

Predsjednik Nobelovog komiteta Ole Mjoes uručio je u ponedjeljak bivšem američkom potpredsjedniku i Indijcu Rajendru Pachauriju, predsjedniku GIEC-a, zlatne značke, Nobelovu diplomu kao i ček od blizu 1,1 milion eura, javio je AFP.

"Norveški Nobelov komitet rijetko kada pojačava ton. Naš stil je obično skroman. Međutim, već dugo vremena komitet nije bio tako zabrinut temeljnim pitanjima kao ove godine", rekao je Mjoes, dodjeljujući ovu prestižnu nagradu.

Al Gore i Giec, grupa od 3.000 stručnjaka UN-a, dijele Nobelovu nagradu za mir za doprinos na senzibilizaciji javnog mnijenja od potencijalno dramatičnog djelovanja klimatskog zagrijavanja planete Zemlje.

Nako dodjele nagrade Al Gore je izjavio medijima kako vjeruje da će idući američćki predsjednik promijeniti kurs politike svoje zemlje prema klimatskim promjenama i angažirati se u globalnim naporima na smanjenju emisije plinova s učinkom staklenika.

"Novi predsjednik, bez obzira koja stranka pobijedi na izborima, morat će promijeniti poziciju zemlje prema klimatskoj krizi. Vjerujem da će Sjedinjene Države uskoro imasti konstruktivniju ulogu", kazao je Gore u intervjuu za Associated Press.