{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nobelova nagrada za hemiju Izraelcu Danielu Shechtmanu

F
5.10.2011. u 13:30
0
14
Nobelova nagrada za hemiju Izraelcu Danielu Shechtmanu
0
Nobelova nagrada za hemiju Izraelcu Danielu Shechtmanu
Foto: AFP
Nobelova nagrada za hemiju za 2011. godinu dodijeljena je Izraelcu Danielu Shechtmanu za otkriće quasi-kristala, saopćio je u srijedu Nobelov komitet.
- Nobelovac je temeljno promijenio koncepciju hemičara o čvrstom tijelu, precizira komitet, prenosi AFP.

On je 8. aprila 1982. godine otkrio jedan kristal u kojem su "atomi okupljeni u modelu koji ne može biti ponovljen", što je u suprotnosti s prirodnim zakonima, navodi se u saopćenju Švedske kraljevske akademije nauka.

Ovo otkriće nazvano quasi-kristali odgovara "fascinantnim mozaicima iz arapskog svijeta reproduciranim na nivou atoma, što je nepravilna forma koja se nikada ne ponavlja."

Skup atoma u quasi-kristalima je vrlo stisnut i omogućava im da pojačaju materijale od kojih se, na primjer, prave peći za pečenje i diesel motori koji su podvrgnuti jakim temperaturama i pritiscima.

Do ovog otkrića, naučnici su smatrali da se u jednom čvrstom tijelu atomi trebaju okupljati sa simetričnim motivom koji se može periodično ponavljati kako bi formirali kristal.

- Slika koja se pojavila u elektronskom mikroskopu profesora Shechtmana bila je toliko nevjerovatna da se protiv nje dugo borio naučni establišment, istakao je Nobelov komitet.

- Aperiodični mozaici, kao oni koji su otkriveni u palači Alhambra u Španiji i u svetištu Darb i-Imam u Iranu, pomogli su naučnicima da shvate na šta liče quasi-kristali na nivou atoma, navodi se u obrazloženju Nobelovog komiteta.

U quasi-kristalima, motivi atoma su pravilni i slijede matematička pravila, ali se ne ponavljaju.

Shechtman je rođen 1941. godine u Tel-Avivu i profesor je emeritus na Izraelskom institutu za tehnologiju u Haifi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: