Britanska štampa
0

Nobelova nagrada Obami "preuranjena odluka"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski listovi se u subotu osvrću na dodjelu Nobelove nagrade za mir Baracku Obami slažući se u ocjeni da je takva odluka, u najmanju ruku, preuranjena.

Neki komentatori idu i dalje ocjenjujući da je odluka Nobelovog komiteta "budalasta", apsurdna, nepravedna, te da će nanijeti više štete nego koristi reputaciji američkog predsjednika.

Predsjednik Obama je reagirao na objavu iz Stockholma s karakterističnom elokvencijom i skromnošću, konstatiraju svi listovi, ali je ipak trebalo da se jasnije ogradi od ove nagrade kao preuranjene, nepromišljene i neprijatne u trenutku kad je preokupiran ratom u Afganistanu, naglašava The Times.

The Independent donosi dva različita mišljenja – dok komentator ovog lista osuđuje dodjelu nagrade Obami, koga kritizira što je nije odlučno odbio, u svom uredničkom komentaru list ističe da oni koji tvrde da je Obama nepravedno dobio ovu nagradu gube iz vida cijelu poentu: da je promjena na vrhu američke politike dovela do promjene u međunarodnoj političkoj klimi, a da je za to odgovorna intelektualna hrabrost i otvorenost jednog čovjeka – Baracka Obame.

I The Guardian konstatira da je Nobelova nagrada manje priznanje samom Obami koliko zahvalnost svijeta što na čelu Amerike više nije George W. Bush.

Daily Telegraph ističe da svrha Nobelove nagrada za mir nije da se nagradi govornička vještina, već rezultati nečijih mirovnih napora, dodajući da će ova "donkihotska" odluka Nobelovog komiteta samo narušiti ugled čovjeka kome je želio dodijeliti tu čast.

Svi listovi se slažu da reakcije koje se kreću od iznenađenja do otvorenog neodobravanja neće učiniti ništa dobro za predsjednika Obamu, koji je suočen s nizom problema u domaćoj politici, što sve ide na ruku konzervativnim snagama u svijetu, a naročito u Americi.

Financial Times piše da su, usprkos osporavanjima, svjetski lideri čestitali Obami na nagradi, ustvrđujući da je ovo korak ka sigurnijem svijetu, ali da priznanja iz svijeta neće impresionirati Obamine neprijatelje u Kongresu.

Ni njegovi inozemni neprijatelji – talibani – nisu odoljeli da okarakteriziraju Nobelovu nagradu za mir kao "nagradu za rat".