Svijet
0

Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg više nije republikanac

FENA
AP
AP
Gradonačelnik New York Cityja Michael Blumberg odlučio je napustiti Republikansku stranku te sada preuzima 'nezavisni' stranački identitet.

Bloomberg je rekao da su nakon ove odluke 'njegovi politički pogledi u potpunom skladu s politikom koju provodi vodeći New York City'.

Već neko vrijeme špekulira se da se njujorški gradonačelnik možda planira natjecati na predsjedničkim izborima sljedeće godine, kao nezavisni kandidat. Međutim, Bloomberg je i jučer izjavio da su njegovi planovi za sada nepromijenjeni.

Michael Bloomberg je prije nego što je postao gradonačelnik New Yorka bio vrlo uspješan poslovni čovjek. Njegovi medijski projekti donijeli su mu zaradu koja se procjenjuje na više milijardi dolara.

Neposredno prije kampanje za gradonačelnika, 2001. godine, Bloomberg je 'prestao' biti demokrat te je prešao republikancima – koje je, kako vidimo, sad napustio.

Ako se on upusti u predsjedničku kampanju, savezna država New York imat će prominentne kandidate svih stranačkih usmjerenja – demokratkinju Hillary Clinton, republikanca Rudyja Giulianija te nezavisnog kandidata Michaela Bloomberga.

Iako je Bloomberg zbog svojih prilično liberalnih stavova u nizu društvenih pitanja odstupao od republikanske većine, stranci je bio dragocjen zbog toga što je zahvaljujući njemu vladala New Yorkom - gradom koji se inače smatra jednim od najtvrđih uporišta demokrata.

Bloomberg je svoj čin je objasnio tvrdnjom kako "strančarenje previše puta stavlja uske interese ispred zajedničkog dobra", odnosno kako su "konkretni rezultati uprave važni od dobivanja stranačkih bodova" a "dobre ideje važnije od vjernosti rigidnoj stranačkoj ideologiji".