{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njima nije bilo do slavlja: Nova godina u blatu i pod šatorima

A
1.1.2014. u 13:23
44
153
Njima nije bilo do slavlja: Nova godina u blatu i pod šatorima
44
Spektakularni vatrometi obilježili su početak 2014. godine, ali nisu baš svi imali razloga za slavlje. Neki čak nisu imali razloga ni za nadanje, jer su Novu godinu dočekali u blatnjavim i neuslovnim izbjegličkim kampovima na "ničijoj i svačijoj" zemlji, odnosno u Siriji nadomak granice sa Turskom.
Niske temperature i blato uzrokovano padavinama otežavaju život u izbjegličkim kampovima Sirijcima koji su pobjegli od svakodnevnog bombardovanja sirijskih gradova "barel bombama".   

Broj sirijskih izbjeglica smještenih u šatore na tursko-sirijskog granici dosegao je 12.000, a ekipa agencije Anadolija svjedočila je njihovom teškom životu ispod hladnih, blatnjavih i mokrih šatora.

S obzirom da su šatori postavljeni na goloj zemlji velike kiše stvorile su bare i blato po kojem hodaju djeca, uglavnom bez obuće ili u papučama preko kojih su navučene vrećice koje bi trebale spriječiti, kako kažu, da im se isprljaju noge. Ravnodušnim ne ostavlja ni prizor majki koje drže bebe umotane u humanitarne deke kako bi ih zaštitile od jakog vjetra.

Zbog velike količine kiše koja neprestano pada nekoliko šatora se i urušilo, a "temelji" ostalim šatorima su blato i bare. 

"Kako vrijeme prolazi naše stanje se pogoršava. Stalno smo u blatu zbog kiše koja neprestano pada, a i u šatorima nam je mokro jer propuštaju kišu. Nemamo struju niti peć o koju bismo se ugrijali, ne možemo da nađemo pitku vodu, a i hrana nam je ograničena. Nama treba pomoć", rekao je Ahmet Sadayf jedan od stanovnika kampa koji je pobjegao prema granici jer vojska sirijskog režima Bashara al-Assada učestalo bombarduje sirijske gradove "barel bombama" velike razorne moći.

Sirijci koji su pobjegli od unutrašnjih nemira koji se dešavaju u njihovoj zemlji dan za danom preživljavaju u zimskim uslovima uz pomoć koju su dobili od humanitarnih organizacija.

Svaki dan na hiljade sirijskih izbjeglica suočava se sa smrću jer su uslovi u kojima žive veoma teški, a oskudjevaju i u osnovnim životnim namirnicama. Prošlog mjeseca u kampu nadomak turske granice jedno dijete umrlo je od posljedica smrzavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: