Njemačkom parlamentarcu oduzeta doktorska disertacija zbog plagiranja

Klix.ba
5.2.2019. u 08:24
41
8
Njemačkom parlamentarcu oduzeta doktorska disertacija zbog plagiranja
41
Njemačkom parlamentarcu oduzeta doktorska disertacija zbog plagiranja Foto: EPA-EFE
Slobodni univerzitet u Berlinu oduzeo je doktorsku titulu zastupniku Bundestaga Kršćansko-demokratske unije - CDU Franku Steffelu zbog dokazanog plagiranja velikih dijelova doktorskog rada, saopćeno je u Berlinu.
"Franku Steffelu se predbacuje da je u svom doktorskom radu na brojnim mjestima doslovno ili gotovo doslovno preuzimao dijelove iz tuđih radova, a da ih nije kao takve i označio", piše u saopćenju Slobodnog univerziteta, na kojem je Steffel 1999. godine doktorirao o temi razvoja preduzeća na području bivše Istočne Njemačke.

Steffel, koji je od 1999. godine parlamentarni zastupnik CDU-a za Berlin, najavio je pravne korake protiv odluke Predsjedništva Slobodnog univerziteta.

Ovo nije prvi put da su demokršćanski političari suočeni s optužbama za plagiranje.

Godine 2015. aktuelna ministrica obrane Ursula von der Leyen bila je suočena s optužbama da "najmanje 43 posto" njene disertacije s univerziteta u Hannoveru "nije čisto".

Prije toga je 2013. godine Anette Schavan, ministrica obrazovanja i bliska saradnica kancelarke Angele Merkel (CDU), dala ostavku zbog optužbi o plagiranju većih dijelova doktorske disertacije.

Godine 2011. je tadašnji ministar obrane i velika politička nada demokršćana Karl Theodor zu Guttenberg dao ostavku nakon što mu je Sveučilište u Bayreuthu oduzelo doktorsku titulu zbog optužbe o plagiranju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: