"Sjeverni tok 2"
5

Njemačko-ruski poslovi razljutili Evropsku uniju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Uprkos političkim tenzijama nakon ruske okupacije Krimskog poluotoka, ekonomskih sankcija, sumnji na cyber napade - Njemačka i Rusija planiraju posao s gasom koji utječe na gotovo cijelu EU.

Još 2012. godine zvaničnici dviju zemalja sklopili su dogovor o izgradnji gasovoda "Sjeverni tok 2", kojim bi se ruski prirodni gas provodio direktno s ruske obale u Njemačku. Već 2019. godine bi taj gasovod trebao početi raditi.

Bilateralni projekt između Berlina i Moskve, koji je do sada koštao osam milijardi američkih dolara, kritikovali su zvaničnici Evropskog parlamenta, a naročito je oštro nastupio povjerenik za energetiku Miguel Arias Cañete. Španac dovodi u pitanje poštivanje pravila zajedničkog tržišta.

"Ovo nikada neće biti projekt od zajedničkog interesa", često spočitavaju zvaničnici Evropske unije, dok će Njemačka u budućnosti kontrolisati snabdijevanje velikog dijela kontinenta u budućnosti.

No, nisu svi nesretni zbog projekta. Latvija je, naprimjer, posljednja zemlja u EU koja je liberalizovala svoje tržište gasa. Oni 100 posto zavise od ruskog gasa, a "Sjeverni tok 2" za njih predstavlja olakšanje.

"Za nas je mnogo bolje da Njemačka preuzme kontrolu, nego Rusija", objašnjava Arvils Ašeradens, ministar ekonomije i energetike ove baltičke države sa dva miliona stanovnika.