Strah od dodatnih podjela
444

Njemačko Društvo za ugrožene narode: Schmidt pogoduje nacionalistima

B. R.
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: F. K./Klix.ba)
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: F. K./Klix.ba)
Iz njemačkog Društva za ugrožene narode (GfbV) poručili su da se izmjenama Izbornog zakona, koje je predložio visoki predstavnik Christian Schmidt, pogoduje nacionalistima u Bosni i Hercegovini.

I ovo društvo je među onima koji smatraju da bi uvođenje izbornog praga od tri posto pri izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bio korak ka dodatnim etničkim podjelama, pa čak, i kako su naveli, novom ratu.

Direktorica GfbV-ovog ureda u Sarajevu Belma Zulčić je ocijenila da bi Schmidtov prijedlog značio kraj stranaka koje imaju umjerenu politiku.

"Ovo bi bio kraj stranaka umjerene politike, čije pristalice i članovi nisu vođeni etničkom i nacionalističkom politikom. Ignorirale bi se i presude Evropskog suda za ljudska prava koji je presudio da je trenutni Izborni zakon diskriminatoran te kojima se poziva da svi građani imaju jednaka izborna prava", napomenula je Zulčić.

Istakla je da visoki predstavnik predloženim izmjenama, kako je izjavila, slijedi diskriminatorni kurs nacionalista koji žele zacementirati etničke podjele.

U GfbV-u su naglasili da prvenstveno europarlamentarci iz Hrvatske i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović insistiraju na izmjenama Izbornog zakona. Kako je navedeno, hrvatski nacionalisti žele preuzeti vlast u dijelovima FBiH, legitimirati isključivo etničko predstavljanje.

GfbV je predstavljen kao međunarodna organizacija za ljudska prava, posvećena proganjanim i ugroženim etničkim i vjerskim manjinama. Sjedište ovog društva je u njemačkom gradu Gottingenu.