Bliže se opći izbori
0

Njemački Zeleni razočarani lošim rezultatom u Saksoniji-Anhalt

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dugo popularni u zapadnim gradovima, njemački Zeleni loše prolaze na bivšem komunističkom istoku, što bi ih moglo koštati šanse da otmu krunu kancelarke Angele Merkel kada ove godine ode u penziju.

Stranka lijevog centra okupit će se na kongresu u petak, kako bi zacrtala plan djelovanja do izbora u septembru nakon lošeg rezultata od prošle nedjelje u saveznoj državi Saksonija-Anhalt.

Mali broj glasova zacementirao je sliku izgubljenog zamaha za stranku koja se prvi put nada da bi mogla preuzeti vlast.

"Zeleni su još uvijek i jedno i drugo: potencijalno najjača politička snaga u zemlji i mala stranka, ovisno o mjestu, vremenu i situaciji", piše Der Spiegel.

Uprkos ambicijama za dvocifreni rezultat, Zeleni su postigli samo šest posto u najsiromašnijoj državi zemlje, malo lošije od rezultata iz 2016. godine.

"Nije se desilo ono čemu smo se nadali", priznala je Annalena Baerbock, kandidatkinja zelenih.

"Neke od naših poruka o zaštiti klime nisu uspjele doći do glasača", rekla je, uprkos razornim sušama u ruralnoj regiji posljednjih ljeta.

"Na istoku, koji je još uvijek obilježen šokom ponovnog ujedinjenja, potencijalno skupe ekološke mjere nisu privlačne glasačima", rekao je politolog Hajo Funke.

Izbori su Merkelovim demokršćanima (CDU) donijeli snažnu pobjedu s 37 posto glasova, potisnuvši krajnje desničarski AfD na drugo drugo mjesto s 21 posto glasova. Dobar rezultat dao je vjetar u jedra čelniku CDU-a Arminu Laschetu, glavnom protivniku predsjednice Zelenih.

Robert Habeck, član Zelenih, rekao je da je razočaranje na izborima tokom vikenda poslužilo kao znak za uzbunu da bi trebali "gledati dalje od zaštite klime". Naveo je potrebu rješavanja rastućeg problemu rascjepa između ruralnog siromaštva i gradskog bogatstva, posebno u smislu stvaranja prilika za mlade koji traže posao.