|

Njemački sud donio odluku: Puigdemont može biti izručen Španiji

Njemački sud donio odluku: Puigdemont može biti izručen Španiji
4
F
FENA
12.7.2018. u 16:30
15
komentara
4

dijeljenja
Njemački sud donio odluku: Puigdemont može biti izručen Španiji Foto: EPA-EFE
Njemački sud presudio je danas da bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont može biti izručen Španiji zbog navodne zloupotrebe javnih sredstava, ali je odbacio zahtjev da ga izruči pod mnogo težom optužbom za pobunu.
Puigdemont je pobjegao u Bruxelles kada je španski sud izdao potjernicu za njim nakon katalonske objave nezavisnosti u oktobru prošle godine. Po španskom zakonu, ta objava je neustavna.

Izvor iz Puigdemontovog pravnog tima kazao je da je bivši katalonski čelnik uložio žalbu na odluku o njegovom izručenju Španiji pod bilo kakvo optužbom. Ukoliko bude izručen po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava, njemu se ne može suditi zbog pobune u Španiji.

"Sud je odlučio jutros da je izručenje po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava dopustivo", izjavila je glasnogovornica suda u njemačkoj saveznoj državi Schleswig Holstein.

Reagujući na sudsku odluku, njemački tužioci su saopćili da će uskoro odlučiti da li da odobre izručenje Puigdemonta, koji je uhapšen u martu dok je putovao kroz Njemačku.

Odluka njemačkog suda uslijedila je nakon što se novi španski socijalistički premijer Pedro Sanchez sastao s novim katalonskim čelnikom Quimom Torrom u utorak, u potezu koji je imao za cilj ublažiti napetosti između Barcelone i Madrida.

U reakciji na presudu, Sanchez je izjavio da poštuje svaku presudu Puigdemontu, bez obzira da li je ona izrečena u Njemačkoj, Belgiji ili Španiji, ali da se bivšem čelniku treba suditi u Španiji zbog njegovog učešća u secesionističkim naporima.

Optužba za zloupotrebu javnih sredstava povlači maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina, dok teža optužba za pobunu, s kojom se suočavaju brojni članovi nekadašnje Puigdemontove administracije, može povući kaznu zatvora do 30 godina.

"Mi smo porazili najveću laž koju je iznijela država. Njemački sud negira da je referendum od 1. oktobra bio pobuna", objavio je Puigdemont na Twitteru nakon sudske odluke.

On je također nazvao zatočenje šestero bivših članova njegove vlade, dvoje čelnika nevladnih organizacija i prethodnog predsjednika katalonskog parlamenta dok čekaju na suđenje "nepravednim i uznemirujućim", prenosi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...