Svijet
0

Njemački simfonijski orkestar nastupio u Teheranu

FENA
Njemački muzičari izveli su u srijedu i četvrtak Beethovena i Brahmsa u rijetkom nastupu jednog zapadnog orkestra klasične muzike u prijestonici Islamske Republike Iran.

Simfonijski orkestar Osnabruecka, 60-člani ansambl iz Njemačke, nastupio je u srijedu i u četvrtak pred stotinama oduševljenih Iranaca koji rijetko dobiju priliku da uživo slušaju zapadnu muziku, javio je AP.

"Ovo je sjajno. Volio bih da se ponovi s drugom vrstom muzike, poput jazza, bluesa i rocka", izjavio je Sharokh Pourmaymin, mladi muzičar koji je prisustvovao koncertu u čertvrtak.

Sara Shekarabi, 23-godišnja studentica muzike, bila je podjednako zadovoljna.

"To je bila velika prilika za mene i moje školske kolege da vidimo i naučimo od istinskog koncerta i istinskog orkestra", izjavila je ona o programu na kojem je izvođena Beethovenova "Leonore" Uvertira broj tri, Elgarovi koncerti za čelo i Brahmsova Četvrta simfonija.

Muzički nastupi zapadnih izvođača postali su rijetki od Islamske revolucije iz 1979., kada su vjerski lideri zemlje zabranili svu predrevolucionarnu muziku.

Muzika se postepeno vraćala u Iran u 1990-im pod vodstvom reformističkog predsjednika Mohammada Khatamija. Kada ga je, međutim, zamijenio Mahmud Ahmadinedžad u 2005., novi tvrdolinijaški predsjednik zabranio je državnim radio i televizijskim stanicama da emituju zapadnu muziku.

Zabrana nije svuda ispoštovana, ali su zapadni koncerti uglavnom bili odsutni pod Ahmadinedžadovom vladavinom, što je iritiralo brojnu publiku koncerata.

"Voljela bih da su se nastupi nastavili još dvije noći, još i još. Samo dvije noći nastupa premalo je nakon godina lišavanja", izjavila je Zahra Pazouki.

Koncerti su bili dio kulturne razmjene nakon što je Teheranski simfonijski orkrestar nastupao prošle godine u prepunoj sali u Osnabruecku. Kako se zahtijeva u Iranu, njemačke muzičarke imale su marame preko glava dok su nastupale.

Nader Mashyekhi, dirigent Teheranskog simfonijskog orkestra, izjavio je da su koncerti bili takav uspjeh da planira biti domaćin sličnom događaju u 2008.

"To je također dobra prilika za mlade izvođače. Potreban im je model da uče kako da sviraju", izjavio je Mashayekhi.

Koncerti su naišli na slab prijem medija u Iranu, djelimično i zbog trodnevnog praznika tokom kojeg se ne štampaju novine.

Soroush Kharabi, ljubitelj muzike koji je putovao više od 300 kilometara da prisustvuje koncertu u Teheranu u četvrtak, kritikovao je medije što nisu dali publicitet događaju.

"Izgleda kao da koncert nikada nije ni održan. Niko nije javio o njemu", kazao je Kharabi.