Svijet
0

Njemački šef diplomatije odbio primiti Dalaj-lamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier odbio je primiti duhovnog vođu Tibetanaca Dalaj-lamu, koji sljedeće sedmice dolazi u višednevnu posjetu Njemačkoj, saopćio je u petak zastupnik Dalaj-lame za Evropu Tsesen Samdup Chhoekyapa.

"Dalaj-lama je vrlo razočaran. Mislimo da je potez njemačkog ministra, s obzirom na tragičnu situaciju u Tibetu, vrlo nesretan", rekao je Chhoekyapa. Dalaj-lamin glasnogovornik za Evropu je ustvrdio da je Steinmeier "pogrešno savjetovan".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je navode Dalaj-lamina zastupnika, ali je istovremeno odbilo navesti razloge Steinmeierova odbijanja susreta s duhovnim vođom Tibetanaca.

Promatrači procjenjuju da Steinemeier, nakon što je Kina prošle jeseni djelomice zamrznula odnose s Njemačkom iz protesta što je Angela Merkel u kancelarskom uredu primila Dalaj-lamu, želi izbjeći ponovne nesuglasice s Pekingom.

Dalaj-lama će od 16. do 19. maja boraviti u posjeti Njemačkoj tokom koje je planiran niz susreta s njemačkim političkim dužnosnicima, a zadnjeg dana svoga boravka, prenosi Hina, obratit će se i građanima ispred Brandenburških vrata.