Recidivi prošlosti
73

Njemački predsjednik tvrdi da nije poželjan u Kijevu

FENA
Frank-Walter Steinmeir, predsjednik Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Frank-Walter Steinmeir, predsjednik Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeir tvrdi da je njegov poljski kolega predložio da zajednički otputuju u Ukrajinu s ostalim čelnicima u iskazivanju solidarnosti, ali je kazao da se to "očigledno ne želi u Kijevu".

Današnji komentari njemačkog predsjednika tokom posjete Poljskoj uslijedili su nakon što su njemačke novine Bild citirale neidentifikovanog ukrajinskog diplomatu da on nije dobrodošao u Kijev u ovom trenutku, jer je u prošlosti imao bliske veze s Rusijom.

Steinmeier je izjavio da je poljski predsjednik Andrzej Duda predložio da otputuju u ukrajinsku prijestolnicu s predsjednicima Litvanije, Latvije i Estonije kako bi poslali "snažan signal zajedničke evropske solidarnosti s Ukrajinom". Naglasio je da je bio spreman da to učini.

Steinmeier je prošle sedmice priznao greške u politici prema Rusiji u svojoj ranijoj poziciji ministra vanjskih poslova.

Dva puta je bio ministar vanjskih poslova - u administraciji bivše kancelarke Angele Merkel, od kojih je posljednji mandat bio u periodu od 2013 do 2017. godine, i prije toga kao šef osoblja bivšeg kancelara Gerharda Schroedera. Tada je Njemačka insistirala na dijalogu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i gajila je bliske energetske veze s Rusijo.