Svijet
0

Njemački predsjednik traži jačanje demokracije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački predsjednik Horst Koehler upozorio je u utorak tokom svog redovitog obraćanja javnosti na potrebu jačanja demokracije u Njemačkoj te je istaknuo nužnost nastavka provođenja reformi u svrhu stabilizacije njemačkog gospodarstva.

"Ko proučava naš demokratski sustav osjeća potrebu za promjenama", rekao je Koehler u svom tradicionalnom "Berlinskom govoru". On je upozorio na to da politički događaji u zemlji previše ovise o potrebama i interesima pojedinih stranaka te se manje okreću potrebama građana.

"Kritike građana koji se žale na sve veće otuđenje politike od stanovništva treba uzeti vrlo ozbiljno", reko je Koehler.

On je stoga od odgovornih u zemlji zatražio konkretnije postupke, smanjenje moći političkih stranaka i pojačan utjecaj građana, javila je Hina.

Koehler je pred oko 250 gostiju u predsjedničkom dvorcu Bellevue zatražio promjenu izbornog zakona te u svrhu izbjegavanja "vječite predizborne borbe", produljenje izbornog razdoblja s četiri na pet godina.

Istodobno se zauzeo za nastavak i intenziviranje gospodarsko-političkih reformi.

"Njemačka je puno toga postigla posljednjih godina, ali to sada ne smijemo pokvariti zastojima i nepoduzetnošću", smatra Koehler. On se posebice zauzeo za rasterećivanje srednjeg poduzetništva kao "gospodarskog motora i glavnog poslodavca" u zemlji.

Tradiciju tzv. "Berlinskih govora" uveo je 1997. tadašnji predsjednik Roman Herzog svojim poznatim govorom u kojem je tražio temeljne društvene reforme u Njemačkoj.