Svijet
0

Njemački predsjednik odbio pomilovati bivšeg RAF teroristu

FENA
Horst Koehler, Foto: Reuters
Horst Koehler, Foto: Reuters
Njemački predsjednik Horst Koehler odbacio je zahtjev za pomilovanje bivšeg vođe terorističkog pokreta krajnje ljevice Frakcije Crvenih brigada (RAF) Christiana Klara, koji se već 24 godine nalazi u zatvoru u Bruchsalu, saopćeno je u ponedjeljak iz predsjedničkog ureda.

Odluka predsjednika je uslijedila nakon višemjesečnih rasprava u Njemačkoj o sudbini Christiana Klara, koji bi teoretski mogao biti oslobođen kada mu početkom 2009. godine istekne zatvorska kazna, mada je on zatražio da bude ranije oslobođen.

Konzervativac Koehler je ovog vikenda primio zatvorenika u predsjedničkoj palači Bellevue u Berlinu.

Pedestečetverogodišnji Klar je 1983. godine osuđen za ubistva saveznog državnog tužioca Siegfrieda Bubacka, njegovog vozača i jednog od njegovih saradnika počinjena 7. aprila 1977. godine i za ubistva njemačkog biznismena Hanns-Martina Schleyera i bankara Juergena Pontoa.

Ponavljane intervencije političkih zvaničnika i žrtava RAF-a i njihovih porodica prisilile su kancelarku Angelu Merkel da apelira na suzdržanost jer je predsjednik jedini koji mora da odluči u ovoj aferi koja je probudila krvave uspomene na jedan od najcrnjih perioda poslije rata.

Od 1988. godine, njemački predsjednici su pomilovali osam bivših terorista RAF-a.