Svijet
0

Njemački predsjednik najavio kandidaturu za drugi mandat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački predsjednik Horst Koehler (65) najavio je u četvrtak svoju kandidaturu za drugi mandat u 2009., što je odluka koja može ubrzati novi sukob između konzervativaca i socijaldemokrata unutar sve krhkije vladine koalicije.

Kancelarka Angela Merkel je odmah pozdravila njegovu odluku.

"Mislim da će on dobiti veliku podršku", rekla je ona novinarima, dodavši da je on "zadobio srca naroda svojim otvorenim načinom saopćavanja ljudima neugodnih istina".

Izbor predsjednika pred Skupštinom, koju čine poslanici Bundestaga i isto toliko poslanika njemačkih regija, održat će se 23. maja 2009., i zato "treba da situacija bude jasna godinu dana prije glasanja", ocijenio je Koehler, objavljujući svoju kandidaturu.

Predsjednički izbori u Njemačkoj se odvijaju uglavnom uz konsenzus, ali su ovoga puta socijaldemokrati (SPD), pridruženi Angeli Merkel unutar vladine koalicije, zaprijetili da će predočiti svoju kandidatkinju Gesineu Schwan (65), univerzitetsku profesoricu koja se već kandidirala 2004.

Uprava SPD-a je objavila u četvrtak da će u ponedjeljak odlučiti da li će predložiti svoga kandidata.

Federalni predsjednik ima malo ovlasti, ali je Kohler, bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), stekao političku reputaciju osudivši naprimjer plaće visokih poslodavaca.

On također nije oklijevao, u dva navrata, da blokira zakone, čiji je potpis bio obična formalnost na tehnička pitanja, kada je on smatrao da ti zakoni nisu bili u skladu sa Ustavom.