Svijet
0

Njemački predsjednik izvinio se zbog skandala s kreditom

FENA
Christian Wulff
Christian Wulff
Njemački predsjednik Christian Wulff izvinio se u četvtak zbog skandala oko dobivanja kredita i veza s bogatim njemačkim poslovnim čovjekom, no istaknuo je kako namjerava ostati na čelu države iako je "iziritirao" svoje sunarodnjake.

Deset dana od otkrića da je od bogatih prijatelja posudio 500.000 eura dok je bio premijer savezne države Donje Saske, a potom taj privatni zajam pretvorio u bankovni kredit po uvjetima pogodnijim od uobičajenih, Wulff se prvi put obratio javnosti.

"Shvatio sam kako se u javnosti može iritantno činiti privatno finansiranje naše obiteljske kuće. Mogao sam i trebao to izbjeći", rekao je Wulff čitajući pisanu izjavu u svome uredu Schloss Bellevue u berlinskom Tiergartenu.

Njegovi finansijski aranžmani mogli bi naštetiti vjerodostojnosti kancelarke Angele Merkel, koja ga je predložila za predsjednika 2010. nakon što je prethodni predsjednik, također njezin kandidat, morao odstupiti.

"Trebao sam tada parlamentu Donje Saske reći za svoj kredit. To nije bilo ispravno i zato mi je žao. Sve ono što je zakonito ne mora biti i ispravno", rekao je njemački predsjednik.

Pedesetdvogodišnji konzervativni političar istaknuo je da nikad nije zloupotrijebio dužnost u korist prijatelja i zamolio Nijemce da mu "vjeruju u budućnosti", u teškim vremenima za zemlji, Evropu i svijet.

No, nejasno je hoće li Wullf moći zadržati položaj predsjednika koji je uglavnom ceremonijalnog karaktera. Nekoć ga se smatralo potencijalnim budućim kancelarom, ali kada se skandal oko kredita pojavio u medijima nastupila je potpuna šutnja Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel.

U zemlji s nultom stopom tolerancije za finansijske zloupotrebe političara, skandal je zadao jaku glavobolju Merkel na kraju teške godine za njezinu koaliciju desnoga centra.

Wulff, koji je bio premijer Donje Saske od 2003. do 2010., na predsjedničkom je položaju 18 mjeseci. Zamijenio je Horsta Koehlera, bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji je dao ostavku nakon nediplomatske izjave o prekomorskim vojnim misijama.

Najkonkretnija optužba na račun Wulffa je to da je saveznom parlamentu 2010. rekao kako nije poslovno sarađivao s biznismenom Egonom Gerkeensom. Kada je otkriveno da mu je Gerkeenova supruga posudila pola miliona eura, Wulff je izrazio žaljenje što nije iznio cijelu priču, prenijela je Hina.

Odbrana se djelomično temelji na tome da je privatni zajam pretvorio u bankovni kredit. No, časopis Der Spiegel u četvrtak prenosi da se radilo o složenom proizvodu namijenjenom korporativnom finansiranju, po niskim kamatnim stopama, nedostupnom običnim građanima.

Ako Wulff odstupi, Merkel će imati teškoća u postavljanju novoga konzervativca u Bellevue, jer je zbog niza loših rezultata na lokalnim izborima na samo četiri glasa smanjena njezina većina u Saveznoj skupštini s 1.244 člana koja bira predsjednika.