Svijet
0

Njemački neonacist osuđen u Švedskoj zbog mučenja životinja

FENA
Njemački neonacist, predsjednik hamburške podružnice desno ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) Juergen Rieger osuđen je u Švedskoj zbog mučenja životinja, pišu njemački mediji u utorak.

"Rieger je zbog nebrige oko svinja na farmi koju posjeduje osuđen na plaćanje kazne u visini od 2.700 eura", citirao je njemački dnevnik "Berliner Zeitung" jednog predstavnika švedskog ministarstva pravosuđa. Švedske vlasti su nakon utvrđivanja povrede zakona o zaštiti životinja zatvorile Riegerovu farmu te zaplijenile svinje.

Odvjetnik Rieger je farmu u južnoj Švedskoj kupio sredinom devedesetih te je zbog orijentacije na biouzgoj svinja od Evropske unije primio subvencije u visini od 200.000 eura.

Rieger u ponašanju švedskih vlasti vidi kampanju uperenu protiv njega i njegove stranke. "Švedske vlasti me ne žele u svojoj zemlji", rekao je Rieger.

Kako navodi "Berliner Zeitung", Riegerova farma se već godinama nalazi pod nadzorom ne samo veterinarskih službi nego i švedskih pravosudnih tijela koja sumnjaju da se iza nauma kupovine farme krije Riegerova namjera za otvaranje neonacističkog kampa. Riegerova farma je tako posljednjih godina postala omiljeno okupljalište njemačkih i švedskih neonacista.

NPD političar je nakon kupovine farme oglasima u njemačkim glasilima pozivao "čistokrvne" Nijemce da se presele na njegovo imanje gdje je namjeravao osnovati neku vrstu neonacističke komune u kojoj bi njemačke obitelji u "ispravnom okruženju" podizale svoju djecu "daleko od antigermanskih utjecaja". Projekt komune nije uspio zbog slabog odaziva.

Rieger se posljednjih godina pojavljuje u javnosti kao kupac skupih nekretnina koje se koriste kao kongresni centri za ekstremne desničare. Posljednji pokušaj kupovine jednog hotela u sjevernonjemačkom Delmenhorstu propao je zbog otpora građana.