Horst Seehofer
62

Njemački ministar unutrašnjih poslova: Muslimani su dio Njemačke, islam nije

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Islam nije dio Njemačke, ali muslimani jesu, izjavio je u petak novi ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, u direktnoj kontradikciji sa stavovima kancelarke Angele Merkel.

"Islam nije dio Njemačke, Njemačku je stvorilo hrišćanstvo. Dio te tradicije su slobodne nedjelje, crkveni praznični dani i rituali kao što su Uskrs, Svi Sveti i Božić", izjavio je čelnik Hrišansko socijalne unije (CSU) za današnje izdanje tabloida Bild.

"Muslimani koji žive ovdje prirodan su dio Njemačke. To naravno ne znači da mi iz nekih lažnih razloga i razmatranja odustajemo od specifičnih tradicija i običaja naše zemlje", kazao je bivši bavarski premijer za dnevne novine.

"Islam je dio Njemačke", prvobitno je izjavio bivši njemački predsjednik Christian Wulff u 2010., ali je Merkel često ponavljala tu frazu i učinila je vlastitom devizom; ta izjava sada se uglavnom povezuje s njom.

Uprkos tome što je blizak saveznik kancelarke, Seehofer je glasni kritičar njenih proimigrantskih stavova.

Seehofer je izjavio kako želi sazvati sastanke s predstavnicima islama kako bi raspravljali o problemima s kojima se muslimani suočavaju prilikom integracije u njemačko društvo.

"Moramo sjesti za okrugli stol s muslimanskim udruženjima i insistirati na dijalogu, i ukoliko bude neophodno, proširiti ga", kazao je.

"Moja poruka je: muslimani moraju živiti s nama, nećemo živiti jedni pokraj drugih. U cilju ostvarenja toga, potrebno nam je obostrano razumijevanje. To se može ostvariti samo kada razgovaramo jedni s drugima", izjavio je Seehofer, prenosi dpa.