Pokazao solidarnost
98

Njemački ministar: Ono što Izrael radi u Gazi obuhvaćeno je pravom na samoodbranu

A. B.
Heiko Maas i Gabi Ashkenazi u Izraelu (Foto: EPA-EFE)
Heiko Maas i Gabi Ashkenazi u Izraelu (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je solidarnost s Izraelom i pozvao na prekid vatre s Hamasom koji danima traje u Pojasu Gaze.

Maas je naveo da Izrael ima pravo na samoodbranu od "masovnog i neprihvatljivog napada" tokom posjete ovoj državi u četvrtak i susreta sa izraelskim kolegom Gabijem Ashkenazijem.

"Smatramo da je ono što čini Izrael u Pojasu Gaze obuhvaćeno pravom na samoodbranu. On sada koristi to pravo i ono znači da ne smije dopustiti sistemima koji napadaju izraelske mete da nastave funkcionisati. Njemačka neće svoju podršku zadržati samo na riječima. Sve dok postoje države i grupe koje Izraelu prijete uništenjem, on mora biti u stanju da zaštiti svoje stanovnike. Njemačka će se pobrinuti da tako i bude", naglasio je Maas.

Istakao je i to da podržava međunarodne napore za prekid vatre naglašavajući da se nasilje mora što prije okončati u interesu ljudi.

"Činjenica da vidimo kako Hamas ponovo ispaljuje rakete na jug Izraela otkako smo stigli u Tel Aviv, za nas je pokazatelj koliko je ozbiljna situacija u kojoj se narod Izraela nalazi", naveo je Maas.

Ashkenazi se zahvalio Maasu na osudi Hamasa i podršci Njemačke koju pruža Izraelu od početka sukoba u Pojasu Gaze.

"Činjenica da ministar Maas sada u posjeti Izraelu dok se oglašavaju sirene i traju napadi, najjasniji je znak solidarnosti i izraelsko-njemačkog prijateljstva", poručio je Ashkenazi, piše Reuters.