Svijet
0

Njemački ministar odbrane u iznenadnoj posjeti Kabulu

FENA
Njemački ministar odbrane Franz-Josef Jung iznenada je u utorak posjetio Afganistan, gdje je u glavnom gradu Kabulu razgovarao s predsjednikom te zemlje Hamidom Karzaijem i obećao mu daljnju podršku, javljaju njemački mediji.

Jung je, prema izvještajima elektronskih medija, obećao Karzaiju podršku, prije svega, u izgradnji afganistanskih policijskih i borbenih snaga.

Karzai je pohvalio njemački angažman u Afganistanu, naročito pomoć u obnovi infrastrukture u toj centralnoazijskoj državi.

Posjeta Junga Afganistanu, gdje Bundeswehr pored Kosova ima svoju najveću vojnu misiju od preko 3.000 vojnika, iz sigurnosnih razloga je držana u strogoj tajnosti.

Jung će se u utorak, kako javljaju njemački mediji, i sa svojim afganistanskim kolegom Abdulom Rahimom Wardakom sastati u Kabulu, gdje su poduzete jake mjere sigurnosti.

NATO je zvanično zatražio od njemačke vojske da pošalje jedan kontingent za regionalne interventne snage na sjeveru Afganistana, izjavio je u utorak glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane u Berlinu.

Zahtjev, koji je bio očekivan, stigao je iz Bruxellesa, precizirao je on. Berlin je prošle sedmice dao do znanja kako je spreman poslati borbene trupe.

Njemački sekretar za odbranu Thomas Kossendey izjavio je prošle sedmice da jednoj takvoj novoj misiji "nije neophodna promjena mandata i da bi njemački vojnici i dalje djelovali na sjeveru Afganistana".

Mandat, za koji je glasao Bundestag, predviđa da njemačke snage rade na sjeveru na stabilizaciji i obnovi i da mogu, izuzetno, djelovati po cijeloj zemlji u slučaju da su operacije ograničene u vremenu i da su apsolutno neophodne.

Kossendey je izjavio da bi korištenje interventnih snaga negdje drugo, osim na sjeveru, bilo moguće "samo u dogovoru s političkom upravom" u Berlinu, javio je AFP.