Svijet
0

Njemački milijarder se ubio zbog finansijske krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački multimilijarder Adolf Merckle, vlasnik nekoliko tvrtki, između ostalih i farmaceutskog diva Ratiopharma, počinio je samoubistvo bacivši se pod vlak zbog finansijskih poteškoća uzrokovanih slomom globalnoga finansijskog sustava, saopćila je njegova obitelj u utorak.

"Teška gospodarska situacija u kojoj su se zbog posljedica finansijske krize našle njegove tvrtke i s time povezana nesigurnost i nemoć, slomili su strastvenog poduzetnika koji si je stoga oduzeo život", stoji u saopćenju obitelji Merckle objavljenog u utorak popodne.

Merckle se u ponedjeljak navečer bacio pod vlak u blizni Ulma.

Merckelovo industrijsko carstvo, kojem pored Ratiopharma pripada i HeidelbergCement te djelomično i proizvođač specijalnih vozila Kaessbohrer, upao je, kako procjenjuju analitičari, u finansijske neprilike nakon velikih gubitaka proizašlih iz špekulacija Volkswagenovim dionicama prošle jeseni, kao i pogrešnim kalkulacijama prilikom kupnje britanskog proizvođača cementa Hansona.

Posljednjih sedmica Merckle je vodio pregovore s nekoliko banaka oko kredita u visini od pola miljarde eura.

Adolf Merckle se s 9,2 milijarde dolara imetka nalazio na petom mjestu ljestvice najbogatijih Nijemaca i među 100 najbogatijih ljudi na svijetu.