Stanje i dalje ozbiljno
35

Njemački ljekari smatraju da je Aleksej Navalni najvjerovatnije otrovan

A. B.
Aleksej Navalni (Foto: EPA-EFE)
Aleksej Navalni (Foto: EPA-EFE)
Berlinska bolnica Charite u koju je prebačen na liječenje ruski opozicionar Aleksej Navalni objavila je na Twitteru da je ovaj žestoki Putinov kritičar najvjerovatnije otrovan.
"Klinički rezultati testiranja ukazuju na to da je Navalni otrovan", navedeno je u saopćenju berlinske bolnice.

Oni su u saopćenju naveli i to da se Navalni od vikenda nalazi u induciranoj komi i na intenzivnoj njezi u berlinskoj bolnici, te su dodali da mu je stanje i dalje ozbiljno, ali da nije u životnoj opasnosti.

"Ljekari su detaljno pregledali Navalnija i nalazi su pokazali da je otrovan supstancom inhibitorom kolinosteraze koja nam je za sada nepoznata i specifična, ali pokrenuli smo sveobuhvatna ispitivanja kako bi dobili više informacija. Uradili smo nekoliko testova koji su pokazali da je pacijent otrovan ovom supstancom", naveli su iz bolnice Charite.
Bolnica Charite u Berlinu u kojoj je smješten Navalni (Foto: EPA-EFE)
Bolnica Charite u Berlinu u kojoj je smješten Navalni (Foto: EPA-EFE)

Napomenuli su i to da se nastavlja liječenje Navalnija te da još ne znaju kakve će sve posljedice otrov ostaviti na njegov organizam.

"Ne može se isključiti mogućnost dugotrajnih posljedica posebno onih koje pogađaju nervni sistem", poručili su izu bolnice u Berlinu.

Podsjećamo, Navalni je prebačen u Berlin iz bolnice u sibirskom gradu Omsku zajedno sa suprugom Julijom.

On je kolabirao u četvrtak u avionu, nakon što je prethodno na aerodromu popio čaj za koji njegove pristalice kažu da je bio otrovan.