Protiv inkluzije
20

Njemački desničar šokirao stavom, traži da se djeca sa poteškoćama u razvoju izbace iz redovnih škola

V. K.
Björn Höcke (Foto: Facebook)
Björn Höcke (Foto: Facebook)
Lider regionalnog ogranka njemačke desničarske stranke AfD Björn Höcke izazvao je negativne reakcije u njemačkoj javnosti nakon što je izjavio kako iz redovnih škola treba izbaciti djecu s poteškoćama u razvoju, piše Politico.

U intervjuu za MDR, Höcke je govorio o planovima ukoliko AfD preuzme vlast u pokrajini Tiringija. Između ostalog, osvrnuo se na obrazovni sistem koji je, prema njegovom mišljenju, pun ideoloških projekata.

"Obrazovni sistem trebao biti oslobođen ideoloških projekata kao što su inkluzivno obrazovanje. Inkluzivno školovanje djece sa poteškoćama u razvoju ili 'gender mainstream pristup' su takvi projekti", piše Frankfurter Rundschau.

između ostalog, pojasnio je kako takvi projekti ne pomažu učenicima te ne mogu učiniti djecu produktivnijom.

Ovakvi stavovi izazvali su brojne reakcije u Njemačkoj, a među prvima se oglasila predsjednica saveznog udruženja Lebenshilfe Ulla Schmidt koja je izjavila kako udruženje ovakve izjave smatra jednostavno skandaloznim.

"S obzirom na ovaj mizantropski stav, možemo samo nagađati kako bi gospodin Höcke htio da se 'obračuna' sa osobama sa invaliditetom", rekla je Schmidt.

Izjavu ovog njemačkog zvaničnika komentirala je i Christina Marx, šefica komunikacija organizacije "Aktion Mensch".

"Inkluzija nije ideološki projekat, inkluzija je ljudsko pravo. Ukidanje inkluzije je napad na ljudsko dostojanstvo", poručila je.