Svijet
0

Njemačke vlasti upozorile na pojačanu opasnost od terorističkih napada

FENA
Opasnost od terorističkih napada, posebno bombaša-samoubica, u Njemačkoj je posljednjih dana osjetno porasla, saopćilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu.

"Njemačka je u središtu zanimanja terorista", izjavio je državni tajnik August Hanning. On je istaknuo da njemačke vlasti raspolažu "čvrstim indicijama" koje ukazuju na pojačanu opasnost od samoubilačkih napada.

"Sigurnosno stanje se u posljednjih nekoliko dana naglo pogoršalo", rekao je Hanning.

Kako je saopćilo ministarstvo, njemačke vlasti otkrile su čvrste veze između njemačke radikalno islamske scene i tabora za pripremanje terorista u Afganistanu i Pakistanu. Zbog toga je posljednjih dana postrožena i kontrola osoba koje u Njemačku dolaze iz tih područja.

"Situacija je slična onoj koja je prethodila terorističkim napadima na SAD 2001.", saopćilo je ministarstvo.

Dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" javlja da je u taborima za obuku terorista donedavno boravilo i deset njemačkih državljana. Trojicu su uhapsile pakistanske vlasti dok se za ostalima traga.

Američka TV stanica ABC nedavno je emitirala snimku koja pokazuje obuku bombaša-samoubica koji se pripremaju za napade na vlade zemlja u kojima žive. Pritom se osim Njemačke spominju i Kanada, SAD i Velika Britanija.